Коронавирусът ще удари световната икономика през 2020 година

Коронавирусът Covid-19 (EN Wiki) ще удари световната икономика през 2020 година, а с това също предприемачеството и стартирането на нови бизнеси, не само в България, но и в цял Свят. Това ще се случи по 2 линии:

  • От страх хората сами ще налагат ограничения! Няма да пътуват, ще се свие туризмът, хотелиерството и ресторантьорството; транспортните услуги – автобуси, самолетни превози и др.; Ще намалят потреблението и харченето на пари, с което много бизнеси, които са като екстри към живота на хората, ще бъдат ограничени.
  • Плавителствата от своя страна ще трябва да осигурят мерки за предпазване на разпространението на коронавируса, защото при епидемия, здравните власти не успяват за лекуват всички заразени, защото няма толкова болници, лекари и медицински сестри. Лекарствата не помагат срещу вируса, нужни са защитни костюми и маски за здравните лица и работници. Всичко това са разходи – десетки или стотици милиарди долара/евро ще бъдат изразходени само в Европа и САЩ!

Предприемачеството и стартирането на нови бизнеси също ще останат на заден план, вместо това хората със съществуващ бизнес ще имат нужда от анти-кризисен план, който да им позволи да ограничат загубите и да оцелеят няколко тежки месеци, докато нещата се нормализират… Развитие на бизнес няма да бъде приоритет за над 95% от бизнесите, но все пак има и такива бизнеси, при които може да се работи дистанционно (напр. ИТ сектора – изработка на сайтове, дистанционно онлайн счетоводство и др. подходящи).

Анти-кризисен план за съществуващи бизнеси

Анти-кризисният план за съществуващите бизнеси, в конкретния случай за коронавируса 2019, трябва да включва следните елементи:

  • Оценка на новата ситуация и реална преценка на пазара/бранша. Ако клиентите намаляват – ограничавате разходи и загуби, ако имате шанс да привлечете клиенти (за сметка на конкурентните фирми в бизнес-сектора) – опитайте да ги отмъкнете, но регулирайте вложените средства според риска.
  • Разходи и приходи – за да не сте на загуба, осъвременете оценките за продажби и приходи, и настройте разходите спрямо новите оценки. Сао така можете все още да останете на печалба или да отидете на минимални финансови загуби.
  • Човешка сила и работна ръка. За някои бизнеси (за пример: web developers/web designers), наетите работници са от изключително голямо значение и никой управител не желае да загуби вече обучени и качествено работещ персонал! Трябва да намерите баланс – ако сте малка фирма и не можете да плащате 3-4 месеца, без да се работи с нови клиенти, по-добре го кажете на хората веднага и заедно вземете решение. Възможно е да се разберете за платен или неплатен отпуск за 1-2 месеца, което ще ви позволи да запазите кадрите си и финансовата стабилност на фирмата.
  • Други непредвидени фактори. Има много фактори, специфични за всеки бизнес. Тук не можем да изброим всички, но вие помислете и ги преценявайте според важността и ефекта върху фирмата и бизнеса ви.
  • Нови възможности. Една такава ситуация предоставя нови възможности! Ако досега не сте привличали клиенти чрез електронни канали – с платена реклама (напр. Google Ads) или SEO оптимизация за търсачките, то вече е време да го обмислите. Ако имате шанс да привлечете клиенти и можете да ги обслужите безопасно или дистанционно (напр. изработка на сайтове онлайн през Интернет), можете да инвестирате в тези нови възможности!

Безработица и личните финанси по време на епидемия

Безработицата и личните финанси ще бъдат два параметъра, по които ще познаем, че пандемията/епидемията с коронавируса е предизвикал икономическа криза! Безработицата скача стремглаво нагоре в първите 1-2 месеца на ограниченията, а личните финанси вървят в обратната посока – спестяванията се топят, защото голяма част от хората не работят…

В даден момент, поради финансови проблеми, очаква се да се стигне до доброволно и преднамерено заразяване с коронавируса SARS-CoV-2 (Covid-19), за да може човек да го преболедува и да може да работи след това.

Това са основните насоки за успешен бизнес! Ако имате нужда от помощ, свържете се с нас за да разкажете за бизнес идеята и бизнес нуждите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *